Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv rafinerije

Prosvjedovalo 1500 Brođana: Dosta nam je zagađivanja!

brod, prosvjed (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/13
31.10.2012.
u 17:10

Rafinerija nije unutar hrvatskih granica pa su ovlasti našeg ministarstva i inspekcija tu ograničene – ističe Zmajlović.

Želimo znati koliko ćemo još morati trpjeti smrad i zatvarati prozore kada to ne želimo, stidjeti se kada nam dođu gosti iz drugih gradova i strepiti za zdravlje nas i naše djece! Ovo je prvi skup, ali bit će ih još. Zato moramo i dalje ostati zajedno sa samo jednom idejom – spasite što se spasiti da dok smo još zdravi! Poruka je to s večerašnjeg prosvjednog skupa na slavonskobrodskom Korzu, na kojemu su okupilo oko 1500 građana pod zaštitnim maskama.

Prosvjed je organizirala Facebook grupa "Kad ako ne sad – Brođani, ne dajte da vas truju!", koja je u svega nekoliko dana okupila više od 15.000 članova. Trovanje Brođana štetnim plinovima iz prekosavske Rafinerije nafte traje već godinama, ali neposredni povod za osnivanje grupe bilo je alarmantno onečišćenje proteklog petka, kada je koncentracija sumporovodika u zraku bila čak šest puta veća od dopuštene.

– Dosta nam je zagađivanja i nebrige za naše zdravlje. Dosta nam je ignoriranja problema koji poprima sve veće razmjere. Želimo znati što se poduzima da se ova situacija promijeni, kako bismo udisali normalan zrak, očuvali zdravlje i prestali strepiti nad budućnošću nas i naše djece. Ne tražimo zatvaranje Rafinerije, nego samo ugrađivanje pročišćivača koji će nam omogućiti čist zrak koji možemo udisati punim plućima. Mislim da je to najmanje što zaslužujemo i što trebamo dobiti – rekao je organizator prosvjeda Dalibor Vašarević.

On je podsjetio kako puno Brođana ima ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovane zagađenjem, ali i da je još više onih na čije zdravlje štetno djeluje zagađeni zrak, a da toga nisu ni svjesni. Dodao je kako nije slučajno povećana potražnja za antialergijskim lijekovima.

– Hrvatska je morala zadovoljiti stroge uvjete EU kako bi došla u poziciju u kojoj smo danas. Bosnu i Hercegovinu isto to čeka u budućnosti. Dakle, ključna je naša diplomacija, koja mora pronaći mehanizme i način suradnje sa susjednom državom kako bi se zajedničkim djelovanjem premostile teškoće i ubrzao proces modernizacije Rafinerije – dodao je Vašarević.

On je pozdravio vijest dobivenu od ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića da se Rafinerija od sutra privremeno zatvara i ide na dvomjesečni remont. Željko Blažinkov iz Građanske inicijative "Za čisti zrak" rekao je kako mu je drago što je Zmajlović danas došao u Brod, ali istodobno i jako žao što još prije 15 dana nije objelodanio ovu informaciju.

– Krivo mi je zbog nebrige Vlade za nas, što nas ne smatraju dovoljno bitnima. Važniji su im Jakuševac i riječko odlagalište nego Slavonski Brod. Nama već nekoliko godina sve vlade i ministri obećavaju drugu mjernu postaju i mnoge druge stvari, ali to se ne događa. Svi nas lažu! Želimo da se ovaj problem riješi što prije, da ne moramo čekati 2015. za kada su iz Rafinerije najavili modernizaciju – rekao je Blažinkov.

Organizatori su na kraju istaknuli kako će prosvjedno pismo u kojem će se tražiti odgovori na sva postavljena pitanja biti upućeno vladama Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske te Rafineriji nafte kao glavnim krivcima za katastrofalno stanje koje vlada u Slavonskom Brodu. Po završetku skupa prosvjednici su svojim tijelima s upaljenim lampionima u rukama formirali znak SOS, kojim su svima odaslali simboličnu poruku kako je krajnje vrijeme da se nešto učini.

– Od prvog dana otkako sam preuzeo dužnost ministra poduzimao sam sve po pitanju rješavanja problema sa zagađenjem zraka u Slavonskom Brodu. I te kako dobro znam koliko je to velik problem ovdje i da u pojedinim dijelovima godine tu doslovno smrdi. Zar zaista netko misli da sam ja kao ministar ikada izjavio da je zrak ovdje čist? Apsolutno ne! – rekao je danas u Slavonskom Brodu ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

On kaže kako je u prvim tjednima svog mandata u BiH poslao zahtjev za održavanje sastanka ekspertnih radnih skupina koje su dogovorene u proljeće ove godine. Na njegovo inzistiranje održan je sastanak u Banjoj Luci na kojem su dogovoreni konkretni koraci kako će se rješavati taj problem. Pored toga, njegovo je ministarstvo osiguralo 1,5 milijuna kuna za gradnju nove mjerne postaje, jer ova postojeća postaja ne osigurava dovoljan broj podataka kojima bi se mogli točno identificirati izvori onečišćenja.

– Rafinerija nije unutar hrvatskih granica pa su ovlasti našeg ministarstva i inspekcija tu ograničene. Mi taj problem možemo rješavati jedino diplomatskim sredstvima, vjerujem da nitko od mene ne očekuje da pošaljemo vojsku na desnu obalu Save – ističe Zmajlović.

On dodaje kako je i danas razgovarao s predstavnicima Rafinerije jer ga je zanimalo što se konkretno poduzima po pitanju postignutih dogovora. Odgovoreno mu je, kaže, kako oni od početka ove godine kontinuirano pokušavaju doći u kontakt s brodskim gradonačelnikom Dusparom, ali on za to nema vremena. Zmajlović kaže kako ta činjenica dovoljno govori o tome koliko Dusparu zanima u kojoj je fazi modernizacija Rafinerije.

– U posljednjih nekoliko mjeseci učinjeno je puno više po pitanju rješavanja ovog problema nego u zadnjih sedam godina. To još uvijek nije dovoljno i ja bih bio najsretniji da mogu danas Brođanima obećati zdrav i čist zrak, no svi bi znali da je to laž. Riječ je o problemu koji se ne može riješiti preko noći, ali optimističan sam i vjerujem da ćemo ga riješiti u realnom roku od nekoliko mjeseci – zaključio je Zmajlović.

>>Dosta nam je tihog ubijanja iz prekosavske Rafinerije!

Komentara 18

SE
sestrićna
17:32 31.10.2012.

ljudi u slb nemate brige drug tito gleda sve vas...

OV
ovoono
17:58 31.10.2012.

, vjerujem da nitko od mene ne očekuje da pošaljemo vojsku na desnu obalu Save – ističe Zmajlović. ................................................................................................................. Vojsku nije trebalo ni povlačit iz Broda na Savi, B. Posavine

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
17:20 31.10.2012.

ja ali to je ---oteta Hrvatska Rafinerija,,heheheheheheheheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije